2014年1月16日 星期四

阿純山東餃子



輕食的平安夜晚餐,事實一點也不馬虎,造訪榮升2014必比登食店“阿純山東餃子”,時間尚早約下午六時,人流不算多,始終節日關係,相信以聖誕餐作賣點的就其門若巿。二人晚餐不能吃多太多,就點了店方招牌餃子、山東燒雞及香煎韮菜餅。



西紅杮(蕃茄)雞蛋餃拼茴香鮮肉餃 $14 / $19
一心想試西紅杮(蕃茄)雞蛋餃,一碟有十隻,幸得店員靚姐提點可以雙拼,照計半價,那當然不錯失機會多試一種口味,加添茴香鮮肉餃。手搓的餃子皮不算太厚,質感彈口,厚薄得宜,兩種餃子經表皮還可清楚分別出各其口味。西紅杮雞蛋餃內裡不會擠出多餘水份,西紅杮蕃茄果肉紅潤,令餃子鮮甜味美;茴香鮮肉餃肉汁豐富,茴香味凸出。


山東燒雞 $32 (例牌)
例牌山東燒雞以小碟奉上,底下墊有青瓜絲及連骨雞肉,面層一絲絲的雞肉不算鞋,而燒雞皮被醬汁淋透已不香口,味道失色,只吃到醬汁味,就更不能說惹味。


韮菜豬肉餡餅 $18
一大個香煎韮菜餅一開為四,即叫即煎,熱辣辣的,要小心燙口呢!韮菜餅表面煎得金黃,賣相極為吸引,餡料份量剛好,韮菜配搭豬肉永遠係最好拍擋,還要邊吃邊流汁,好Juicy~~
如減細份量,可以原隻獨自享用就更高興!


店內光猛整潔,價錢大眾化,是街坊們不錯的好選擇,吃後有朋友推介帶子餃及羊肉餃,下次再來要試試其他款式呢。


餐廳資料:
阿純山東餃子
地址:太子荔枝角道60號地舖
電話:2789 9611






8 則留言:

  1. 呢間試過.......都幾平實.........想去多次~~~~

    回覆刪除
    回覆
    1. 最欣賞他的手製餃子皮, 可以再去!

      刪除
  2. 平安夜吃餃子是平淡的幸福啊!能和最重要的丈夫、小吉一起渡過,我想已經是大滿足呢!

    回覆刪除
    回覆
    1. 海豚兒講得好岩, 只要和親人一起, 簡單也可以很滿足!

      刪除
  3. 你都好少介紹呢類平民化食店

    回覆刪除
    回覆
    1. 又好似係喎, 其實平時都愛吃又便宜又好吃的食物, 是比較少和大家分享.

      刪除
  4. 趁依家食多D韮菜啦, 遲D餵奶就要戒.....

    回覆刪除